מדובר במקררים המצוידים במערכת בקרת אקלים הכוללת יחידת קירור לוויסות טמפרטורה קבועה נדרשת ויחידת עיבוי לשמירת דרגת הלחות. מקררי היין מוצעים בעצובים שונים ובמבחר דגמים (דלת אטומה, דלת זכוכית מסננת קרינה) המאפשרים לשלב אותם בכל חלל מחללי הבית בהתאמה לסגנון העיצוב והריהוט, ומגוון המידות מסייע אף למי שסובל ממצוקת מקום ולאתר פינה "מתה" ולשלב בה מקרר יין קטן, מבחר הגימורים כולל נירוסטה המשתלבים מצוין במטבחי הי-טק מודרניים, ולחלופין מקררי יין שחזותם היא כשל ריהוט לכל דבר, עם גימור עץ מלא, שבהחלט יכולים להעשיר את מראה חדר המגורים. בגדלים החל מ- 30 בקבוקים ועד 500 בקבוקים. אבזור הפנים מגוון, בהתאם לדגם ויכול לכלול מדפי עץ או מתכת איכותית בציפוי אפוקסי, קבועים או נשלפים.
מרתפי יין |
כמו בכל מערכת ביתית ששלובה מחייב התקנת תשתיות, כך גם במרתפי/חדרי יין המצב הרצוי הוא לתת על כך את הדעת עוד בשלב התכנון האדריכלי טרם האכלוס, אם כי בדירה/בית קיימים ניתן להסב חלל כלשהו כך שיתפקד כסביבה "תקנית" לאחסון יינות. התכנון מתבצע לפי פרוגראמה כך שיענה בצורה הטובה ביותר על הדרישות, כגון כמות הבקבוקים המיועדת לאחסון, סוגים, וכיו"ב אספנים, למשל, נוהגים אפילו לחלק את חלל האחסון לאזורים בהתאם למידות הנדירות, היוקרה והיוקר של הבקבוקים שברשותם. לא בכדי אוחסן תמיד היין במרתפים אשר במיקומם מתחת לבית סיפקו באופן טבעי את תנאי השימור האופטימאליים – קרירות, לחות ואפלוליות, גם כיום כאשר מדובר בבית פרטי המיקום המועדף לאחסון הוא בקומת מסד תחתונה. בדירות שלא תוכננו לכך מלכתחילה, אפשר לנצל לצורך הענן את הממ"ד, חדרון מזווה אם קיים , או כל שטח פנוי אחר עליו ניתן לוותר ללא היגררות לחוסר נוחות. בכל מקרה עדיף ומומלץ שהמיקום יהיה רחוק כמו שניתן ממוקדי רעש העלולים ליצור רעידות וזעזועים הגורמים לטלטולים בלתי רצויים של בקבוקי היין ובכך פוגעים באיכות המשקה. אגב לעובדה זו אין סימוכין מדעיים.
הגורם החשוב ביותר הוא בידוד ואיטום החלל, הן על מנת שתנאי הטמפרטורה והלחות יישמרו בו, והן על מנת למנוע היווצרות רטיבות בחללים הגובלים עמו. האיטום יכול להיעשות במספר שיטות : למשל בנית מעין קיר נוסף מיחידות העשויות מחומרים מבודדים תוך הותרת מרווח של מספר ס"מ (כיס אויר) בינן ובין הקיר הקיים, כאשר על ה"קיר" שמתקבל ניתן לבצע גימור לפי הרצון, גבס או אחר. מותקנת בד"כ בקיר בדומה למזגן וכוללת מערכת קירור המעניקה קירור איטי וקבוע ויחידת עיבוי ליצירת לחות. בנוסף, יש להתקין בחלל מד טמפרטורה לצורי מעקב. צריכה להיות רכה, בפיזור שלא יקרין את האור ישירות על הבקבוקים ויחד עם זאת יאפשר התמצאות, דוגמת ספוטים או תאורה סמויה. החומר ממנו עשויים המדפים תלוי אמנם בעיצוב חלל האחסון אך בכל מקרה צריך להיות מותאם לתנאי הלחות השוררת בו. לצורך זה מתאימים מדפי בטון בנויים ומדפי עץ. במידה ובוחרים במדפי עץ יש להקפיד על בחירת סוג העץ שיהיה עמיד שאינו סופח לחות ואינו פולט ריח המומלץ ביותר העץ הקליפורני אדום. את המדפים ניתן להתקין במשחקי עיצוב שונים לכל גובה התקרה, או להותיר חלל פנוי עליון או תחתון, להנחת ארגזים. תלוי בעיצוב הנבחר, יכול להיעשות בקורות עץ, באבן סופגת או באריחי ריצוף "רגילים" בעלי יכולת ספיגה טובה. אפשרות מעניינת אחרת היא לרצף בחלוקי נחל קטנים אשר בנוסף לתכונת הספיגה אף מגנים על הבקבוקים במקרה של נפילה, חלילה.
|
||||||